galerija okusov vegasticno 1 galerija okusov vegasticno 1

Galerija okusov / vegastična 6-hodna večerja

Včerajšnji vegastični večer v Galeriji okusov v Petrovčah pri Celju si bom še dolgo časa zapomnil. Po prijetnem vzdušju in odlični hrani, ki sem jo dobil na mizo in me je iz jedi v jed presenečala. Priznam, nisem si mislil, da je less waste način kuhanja lahko dober, predvsem pa da so slovenske sestavine, ki so bile glavni akterji 6-hodne večerje, ki je imela vinsko spremljavo (škoda, ker ne pijem alkohola), lahko tako zanimive, če jih znaš skombinirati in pravilno pripraviti.

V Galeriji okusob sem bil že pred leti. Že takrat sem bil navdušen nad njihovimi jedmi, predvsem pa nad načinom serviranja teh jedi. Ko sem pred časom zasledil, da pripravljajo vegastične 6-hodne večerje, sem se odločil, da jih zopet obiščem. 45 minut vožnje iz Ljubljane je Žalec in tudi kraj Petrovče, kjer leži Dvorec Novo Celje. In tam zraven je Galerija okusov.

Restavracija je od mojega zadnjega obiska doživela prenovo in občutek v njej je prijeten. Vegastičen večera, ki je bil že osmič, je bil že od začetka zelo sproščen, predvsem pa zanimiv tudi s strani informacij o hrani in zgodovini določenih sestavin, ki so jih uporabili pri pripravi hrane.

Njihov less waste način je zanimiv in predvsem me je fasciniralo, da so vse sestavine slovenskega izvora (razen kokosovega masla, ki so ga uporabili pri eni izmed jedi). Ob večerji je sledila vinska “spremljava” in cena za 6-hodni menu in to spremljavo je 68 evrov na osebo. Da, prav ste prebrali. Tudi sam sem, na koncu ko sem plačeval računa, čudno pogledal in vprašal, če so se mogoče zmotili. No, takšna je cena hrane pri njih.

Kaj sem torej dobil na krožnikih? Veliko sestavin, ki jih ne uporabljam sam v kuhinji – topinambur, kolerabina juha z jabolki, ostrigarje z ajdvovim vafljem, krompirjevo pogačo, sarmo s sivčkom, bučo, zažgan ohrovt, krompirjevo in korenčkovo sladico, vmes pa še brezalkoholni kavni koktejl zame, sorbet s šipkom …

Jedi niso tako preproste kot se mogoče prebere iz zgornjega opisa. Jedi so precej kompleksne, predvsem pa so se med seboj odlično povezovale – ko sem vse tri sestavine s krožnika združil, sem dobil pravi okus, ki ga je želel pričarati kuhar.

Všeč mi je bilo, da je osebje bilo nasmejano, prijazno, predvsem pa so si vzeli čas, da so pri vsaki jedi predstavili sestavo jedi in tudi povedali kaj o njeni zgodovini.

Naslednja vegastična večerja v Galeriji okusov bo 4.5.2023. In če bom v tistem času v Sloveniji, bom zagotovo tam. Ker sem vesel, da se na veganskem področju delajo veliki koraki, predvsem pa, da se tretira vegane tudi kot “foodije”, ki radi uživamo v dobri hrani. Nekateri tudi v dobri pijači in včerajšnja vinska spremljava je bila po odzivih sodeč – res odličn.

Zagotovo se pa v Galerijo okusov vrnem še pred naslednjo vegastično večerjo, saj pripravljajo tudi sicer veganske jedi – le vnaprej je treba rezervirati mizo in javiti to željo.

Ta objava ni plačana, ali kako drugače sponzorirana. Je zgolj zapis mojega doživetja s hrano pri njih. Ker smo ljudje med seboj zelo različni, se seveda lahko izkušnja nekoga drugega povsem razlikuje od moje!