nike nateg nike nateg

Fake spletne trgovine rastejo kot gobe po dežju / previdno pri nakupu poceni stvari

Če je nekaj polovico ceneje, kot je povsod drugje, potem bodite pozorni, če ne gre za nateg. Včeraj sem med iskanjem po spletu za Nike Air Force 1 “najkicami” opazil, da obstaja cel kup fake spletnih trgovin na zanimivih domenah, ki na pogled delujejo povsem legitimne in kot prave. Previdno pri nakupu poceni stvari na spletu – lahko vas stane drago.

To, da nepridipravi izkoriščajo naivne ljudi na internetu, ki verjamejo, da bodo dobili izdelek za polovično ceno, kot je sicer, je verjetno vsem znano. Pa vendar se vedno znova zgodi, da ljudje nekaj vpišejo v google, kliknejo na prvo povezavo in posledično niti ne preverijo, ali je spletna trgovina na tisti domeni sploh legitimna in prava ali pa gre za lep nateg, kjer bodo nepridipravi dobili vaše podatke o kreditni kartici, s katero ste opravili nakup.

Ko sem vpisal Nike Air Force 1 Ljubljana v google, sem dobil me povezavami tudi dve domeni, ki sta se mi takoj zazdeli sumljivi (ne kopirajte povezav, ker gre za fake spletni trgovini, če pa to storite, ste pa storili na lastno odgovornost):

  • nikeinslovenia.com
  • jordanslovenija.co
  • nikedunkslovenija.com
  • c-and-a-slovenija.com
  • zamberlanslovenia.com

Zakaj bi podjetje Nike imelo domeno nikeinslovenia, če ima domeno nike.com? Zakaj bi imelo domeno jordanslovenija s končnico .co? Ja, to je lahko prvi znak, da ne gre za legitimno spletno trgovino, ampak za fake stran, ki pa deluje precej prepričljivo, kajne?

Ko sem prišel na stran, sem se seveda dičil nad cenami, ki so bile za polovico nižje, kot pa so v ostalih trgovinah. To je bil drugi znak, da gre za fake spletno trgovino.

Tretji znak, na katerega morate biti pozorni in je precej preprost – na fake spletnih trgovinah ni nikjer zapisanega podjetja, ki stoji za spletno stranjo in kateremu nakažete denar. Namesto podatkov o podjetju, o tem, kdo obdeluje podatke, kdo odgovarja za reklamacije in vse ostalo imajo zapisano:

jordanslovenija.co je sodobno podjetje, ki ga odlikujejo fleksibilnost, strokovnost in dinamična razvojna strategija. Že od dneva ustanovitve se je na trg pozicioniral s svetovno priznanimi znamkami in na to tudi hitro uveljavil.

Ta tekst boste zasledili še na več spletnih trgovinah in je večinoma enak – ker uporabljajo enak “templejt” in vsebine.

No, jaz sem lepo zaprl te spletne strani in kliknil na stran nike.com, kjer me zagotovo ne bodo nategnili. In srčno upam, da poceni izdelki za vas niso rezultirali v drago izkušnjo!

  1. Tu gre za zdravo pamet. Ampak pri marsikomu gre zdrava pamet na stranski tir ko “misli” da bi lahko prihranil. Sem tudi sam videl cel kup fejk spletnih trgovin, ko sem kupoval novo Casio uro. In ker vem, da je zastopnik za Casio v Sloveniji podjetje Slowatch, problema ni bilo. :)

Komentarji so zaprti.