3. Red Bull Flugtag / 1. septembra 2024 na Lentu v Mariboru

3. slovenski Red Bull Flugtag bo potekal 1. septembra 2024 na Lentu. Prvi Red Bull Flugtag je leta 2005 potekal v Mariboru, drugi leta 2012 v Ljubljani na Špici. Da se tega projekta nekateri lotijo resno, dokazuje tudi najdaljši Red Bull Flugtag polet, ki meri 78,64 metra in je bil “odleten” leta 2013 v San Franciscu. V Ljubljani je najdaljši polet meril 22 metrov!

Kaj je torej Red Bull Flugtag? Gre za tekmovanje doma izdelanih letalnih naprav in njihovih kreatorjev. Leteče stvaritve ne smejo biti težje 0d 200 kilogramov skupaj s pilotom in morajo vzleteti s sedem metrov visoke ploščadi brez pomočji motorjev – lahko pa pomaga ekipa, ki jo sestavlja pet polnoletnih članov. Eden od njih mora biti pilot. Ustvarjene morajo biti iz materialov, ki plavajo na vodi in niso nevarni za pilota in reko.

Za zmago pa ni dovolj samo najdaljša razdalja, ki jo leteča stvaritev preleti, ampak šteje tudi “umetniški vtis”. In tukaj žirija upošteva vse – samo pripravo ekipe, vzlet, pristanek oz. padec v vodo. In ja, s stališča obiskovalcev je tole zelo zanimiv dogodek in leta 2012 je bila Špica nabito polna.

Več informacij na spletni strani dogodka

Za občutek, kako je izgledal Red Bull Flugtag, je spodaj galerija fotografij. In ja, zagotovo se vidimo letos! In upam, da bo kmalu tudi Soapbox!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja