Leto dni nove oblasti in nič se ne zgodi

Stranka Mira Cerarja SMC oz., kot so se kasneje preimenovali SMC – stranka modernega centra je pred enim letom s 34% vseh glasov postala zmagovalka volitev v državni zbor.

Pričakovanja so bila velika. Volivci so oddali glas za nekaj povsem neznanega, predvsem pa za nekaj, kar naj bi rešilo Slovenijo iz situacije v kateri smo pristali. Če smo pred leti poslušali zgodbe o Sloveniji kot zgodbe o uspehu, če smo verjeli, da bomo postali druga Švica in da se bosta pri nas cedila med in mleko, smo po vsem tem času počasi ugotovili, da temu ne bo tako. Slovenija bo vedno Slovenija in tudi nova oblast ne bo spremenila ničesar. Ljudje smo že zdavnaj izgubili upanje, da lahko rezultat na volitvah, predvsem pa novi obrazi v politiki karkoli spremenijo. Navadili smo se, da kljub temu, da dobimo povsem nove “face” v politiko, le ti ne spremenijo ničesar in da, ko pridejo naslednje volitve, se odločimo, da bomo oddali glas za nove “face”, ki se nam zdijo poštene in upamo, da jim bo uspelo rešiti Slovenijo. Zgodba se ponavlja in volivci izgubljamo upanje.

Sam sem na začetku dvomil o tem, da bi Miro Cerar s svojo ekipo lahko rešil karkoli – premalo izkušeni ljudje, ki so stopili v precej velike čevlje in hijene (mediji, ostali politiki), ki so z največjim veseljem čakali, kaj se bo zgodilo in kako jim bodo lahko metali polena pod noge. Povsem običajna praksa, vendar za nove obraze v politiki precej naporna. In tako se je tudi začel mandat Mira Cerarja. Izbiranje ministrske ekipe, predvsem pa plagiatorji v njihovih vrstah. Tudi izbiranje ostalih ministrov ni šlo po načrtu. Kot bi bile vse sile vesolja proti Miru Cerarju, ki se ni pojavljal v medijih, prav tako se niso pojavljali njegovi ministri, kar štejem kot zelo slabo potezo, saj je dejstvo, da večina državljanov Slovenije nima pojma, kdo so sploh naši ministri in kaj delajo!

Jaz pa sem še vedno čakal na to, da se bo vlada stabilizirala in začela z delom, predvsem pa z reformami, ki so še kako pomembne. Vendar je bilo vladi veliko bolj pomembno biti zgolj všečen, namesto da bi imeli jajca in dregnili v osir in nekaj naredili za Slovenijo. Na način, ki so si ga izbrali, jim ljudje ne bodo dali podpore na naslednjih volitvah, definitivno pa s svojimi potezami niso navdušili javnosti, kamoli izpolnili pričakovanja, ki so jih imeli ljudje, ko so jim dali svoje glasove.

Na žalost je v Sloveniji tako, da se tisti, ki so na oblasti se požvižgajo na tiste, ki so jim oddali glas – saj veste, vsake štiri leta se nam obljublja med in mleko, potem pa se taisti ljudje za štiri leta premaknejo v katakombe in vladajo. Brez jajc, brez večjih sprememb, ampak so na oblasti in to jim pomeni dovolj.

Trenutna vlada se ukvarja bolj sama s seboj, kot pa z resničnimi problemi. Namesto, da bi se začele izvajati reforme v zdravstvu, ki so nujno potrebne, se odlašajo te stvari. Po skoraj letu dni smo dobili resolucijo, sedaj pa bomo verjetno še dlje čakali, da bodo pripravljene reforme, ki bi jih potrebovali že pred parimi leti.

Namesto, da bi začeli oživljati gospodarstvo, se nihče ne ukvarja s tem. V Sloveniji imam vedno znova občutek, da vsaka nova vlada zgolj vlada, dela pa bolj malo. In ja, prava vlada bi morala imeti precej več jajc in se odločati za spremembe, ki se nam bodo poznale čez par let – ker hipnih rezultatov preprosto ni in ne morejo priti čez noč.

Nimamo strategij, nimamo kompetentnih ljudi na položajih in niti nimamo informacij o tem, kaj se dogaja sploh v Sloveniji. Če so imele prejšnje vlade precej težko delo, ker so se morale braniti pred napadi opozicije in pred mediji, je ta mandat nekaj povsem drugega. Ne, ne želim si, da bi prihajalo do interpelacij per se, niti si ne želim, da bi mediji sesuvali ministre zato, ker jih lahko. Si pa želim informacij – objektivnih informacij o tem, kaj se dogaja z državo, kaj se dogaja z ljudmi, ki smo jim podarili škarje in platno, predvsem pa si želim informacij o tem, kdaj se bodo katere od obljubljenih sprememb začele dogajati.

Do takrat pa bom zgolj upal, da lahko novi obrazi v politiki prinesejo spremembe. Vendar zgodovina govori povsem drugače. Stare, etablirane stranke so stalnica, novinci pa zgolj muhe enodnevnice in v tem času se nič ne spremeni. Upanja in stave so bile precej visoke. Razočaranja še večja!

Policija pred parlamentom 06

 

  1. Kaj si pa dejansko pricakoval? jaz popolnoma nic. Politika je samasebi namen. Cas je da to ljudje spoznajo.

Komentarji so zaprti.