Turizem smo ljudje. No, naj bi bilo tako. Policija je, po poročanju Dela dokazala, da oni ne mislijo tako. Ker so bili Kubanci brez dokumentov v Bovcu na Festivalu src je policija vsakega od njih oglobila s 500 evri kazni.

Da. Prav ste prebrali. 500 evrov kazni, če nimaš s seboj dokumentov – mogoče pa to velja zgolj za tiste, ki imajo drugačno barvo kože, kot jo “imamo Slovenci”.

To, kar se je zgodilo v Bovcu je vredno obsodbe in zgražanja. Gre preprosto za to, da je policistom verjetno padla v oči barva kože teh plesalcev in so se odločili, da pokažejo koliko jih je v hlačah. To so storili tako, da so kaznovali Kubance in jim naprtili precej visoko kazen.

Kljub temu, da je tudi župan poskusil s prošnjo in zgolj opozorilom, kar omogoča zakon in le temu niso ugodili, se mi zastavlja cel kup vprašanj. Kubanci so bili nastanjeni v kraju Čenti in so prišli na prireditev brez dokumentov. Kljub temu, da so organizatorji festivala dostavili dokumente v roku ene ure, le to ni bilo ok.

Najprej je treba preveriti kaj pravi zakon.

143. člen:

  • Z globo od 500 do 1.200 eurov se kaznuje za prekršek tujec, če: nima veljavne potne listine (7. člen tega zakona)
  • Zakon o prekrških v 53. členu navaja:
    (1) Pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa lahko namesto izreka sankcije, kršitelja opozori, če je storjeni prekršek neznatnega pomena in če pooblaščena uradna oseba oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep.

Vendar vsak, ki je kdaj prišel v hotel ali pa prenočeval v kakšnem apartmaju se verjetno spomni, da je bil kar nekaj časa brez dokumentov, ki jih je pustil, da so podatke prepisali – namreč ni dovoljeno kopiranje osebnih dokumentov: Kopiranje osebnih dokumentov je v skladu s 3.a členom Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk) in 4.a členom Zakona o potnih listinah državljanov Republike Slovenije (ZPLD-1), oba Uradni list RS. št. 44/08, možno samo v primerih, ki jih določa zakon.

Glede na to, da je šlo za organizirano skupino plesalcev, bi lahko policisti naredili kompromis, ali pa preprosto jih opozorili. Vendar ga niso in Kubanci bodo morali plačati preko 12.500 evrov kazni – glede na stanje na Kubi in njihove plače … Ah, bom raje tiho.

Sam priznam, da nimam vedno osebnih dokumentov s seboj:

  • ko grem na kolo jih nimam
  • nimam jih, ko plavam v vodi
  • ko grem v hribe me čakajo v avtu
  • niti na plaži jih nimam, ali ob jezeru

V bistvu sem pogosto v prekršku, kar bi me stalo od 200 do  830 evrov, kot imamo zapisani v zakonu o državljanih Slovenije in uradnih dokumentih. Je pa tudi res, da sem jaz bele polti in ne črne in posledično ne padem v oči policistom, da bi me sprehodom po mestu legitimirali.

Mogoče pa je policist želel dobiti nagrado naslednje leto na taboru v Lepeni in je sedaj ves ponosen nad svojim dejanjem. Me zanima, če taisti policist legitimira tudi vse turiste, ki se s kanuji, rafti in ostalim prevažajo po Soči, ali pa ki skačejo s padali iz okoliških hribov v Bovcu?

Žalostno, da se kaj takšnega zgodi. Še bolj žalostno pri vsem tem pa je, da se to zgodi plesalcem, ki pridejo dobrodelno plesati in verjetno jim je 500 evrov nedosegljiv znesek. Upam, da to poravna občina Bovec in da se nekdo temeljito pogovori s policistom …