Ko sem včeraj bral članek v Dnevniku z naslovom Stanovalce Situle moti hrup železnice, sem bil prepričan, da gre za šalo. Vendar ne gre za šalo – gre za dejansko idejo par stanovalcev, da bi vložili tožbo zaradi hrupa in izpustov z železniške postaje.

Projekt Situla so oglaševali kotveliko mesto v srcu prestolnice. Stanovanjski kompleks Situla leži med Vilharjevo in Šmartinsko cesto in omogoča čudovit pogled na železniško progo. Pred leti sem zapisal, da vam bodo, če se boste odločili za nakup stanovanja v Situli hvaležni mlajši rodovi, ki bodo lahko ure in dneve opazovali železniški promet, ki poteka spodaj.

Stanovanja v Situlu se bila precej draga za tiste čase. Potem so ponudili popuste in Situla ni več izgledala prazna, saj so prišlo stanovalci. Sam sem bil parkrat v Situli in priznam, da me železniški promet ni motil tako močno kot sem bil prepričan, da me bo. Je pa res, da nisem bil nikoli v stanovanjih, ki so direktno nad železniško progo.

Vendar pozor – sedaj pride najboljši del. Ker par stanovalcev moti hrup in izpusti z železniške postaje, bi le ti vložili tožbo proti Slovenskim železnicam. Da, res je. Verjetno bodo zahtevali, da se železniška postaja prestavi na drug konec mesta, da bodo lahko mirno živeli v svojih stanovanjih. V bistvu gre za podobno zgodbo, kot pri zgodbi o kateri sem pisal – Motijo jih otroška igrala, dom za starejše, ljudska kuhinja, dom za migrante / kakšna družba smo postali?

Še bolj smešno pri vsem tem je, da je bilo kupcem jasno, da gre za stanovanja, ki so poleg železniške postaje in da posledično prinaša to tudi hrup in “izpuste”. Vendar v Sloveniji je vse drugače. Glede na to, da je par stanovalcev prosilo za sestanek tudi pri varuhu človekovih pravic, so se očitno tega projekta lotili zelo resno.