500 evrov za odstrel Marjana Podobnika komu se je odpeljalo to je sovrazni govor in ga je potrebno obsoditi 500 evrov za odstrel Marjana Podobnika komu se je odpeljalo to je sovrazni govor in ga je potrebno obsoditi

Siol ukinil možnost komentiranja / bravo!

Spletni portal Siol je danes ukinil možnost komentiranja do nadaljnega. Bravo! Kapo dol! Končno se je urednik enega izmed medijev odločil, da bo naredil konec temu, kar že dolgo časa ni več podobno komentarjem. Kdor je kadarkoli pogledal komentarje, je zelo hitro odkril, da so anonimneži zelo pogumni v komentarjih, ko žalijo, ponižujejo, pozivaju k nasilju.

Zakaj pozdravljam to potezo in zakaj v tem primeru ne gre za “cenzuro,” kot je že tvitnil Janez Janša, in zakaj ne gre za kršenje svobode govora?

Verjetno se bolj malo komentatorjev zaveda, da je možnost komentiranja možmost in ne pravica. Da to, da se urednik medija odloči, da ne bo več dopuščal sovražnega govora, predvsem pa da ne bo več dajal prostora anonimnim trolov, da sproščajo svoje frustracije in grozijo vsepovprek, nima veze s cenzuro. Svobodna odločitev urednika, ki odgovarja za svoje odločitve lastniku.

Zgolj upam lahko, da bodo tudi ostali mediji sledili temu zgledu in posledično bodo troli izgubili del javnega prostora, kjer so lahko za vsako ceno zagovarjali “svoje gospodarje” in kjer so v zavetju “anonimnosti” lahko bili to, kar je bila njihova naloga.

Sicer je ta odločitev Siola precej pogumna, saj lahko prinese precej manj klikov – ampak to so nekvalitetni kliki, saj ljudje ne berejo komentarjev (razen na tistih portalih, ki so namenjeni temu) in se ne ukvarjajo s tem. Ja, nekaj klikov bo manj, bo pa zagotovo ozračje na portalu precej bolj prijazno, predvsem pa normalno.

Sam sem že pred leti predlagal, da bi obstajal KYC za komentiranje na portalih. Da bi se moral identificirati, in potem bi imel možnost komentiranja. Ampak lastniki portalov so bolj računali na klike in na dodaten prihodek od oglaševanja. In potem se prebudimo v letu 2023 in ugotovimo, da so komentarji gojišče sovražnega govora, pozivanje k nasilju in namenjeni večinoma žaljenju.

In ja, upam, da bodo tudi drugi portali posnemali Siol in bodo onemogočili komentarje in tako poskrbeli za manj toksičnosti na medijskih platformah!

  1. Siol je tudi ‘veselo’ ukinil blogos, kjer sem imel blog vec kot 10 let…

  2. Ah veselje, za nekatere pa konec sveta oz. izpad plače. Atraktiven avtogol Trstenjakove

Komentarji so zaprti.