Novoletno skakanje v morje / reko / jezero je postalo nekaj povsem normalnega

Včerajšnji dan je zaznamovalo množično skakanje v morje v Portorožu, v Savinjo pri čolnarni Špica v Celju, … In verjetno so pogumneži skakali v morje / reko / jezero tudi povsod drugod po Sloveniji – le to tem se ni pisalo in poročalo v medijih.

Očitno je mrzla voda postala všeč tudi Slovencem in se vse pogosteje odločijo za takšno preizkušanje svoje vzdržljivosti in tudi zdravja. Voda, ki ima okoli 5 stopinj je namreč lahko precej “tricky”, če vztrajate predolgo v njej. Prav tako pa je včerajšnji “rekordni” skok v morje zaznamovalo tudi posredovanje reševalcev, ki so morali pomagati udeležencu, ki se po plavanju ni počutil ok.

Ko sem sam začel s tem početjem je bilo to zgolj plod testiranja svojega telesa, prav tako pa tudi testiranje poguma. Na koncu sem ugotovil, da je vse samo v glavi – strah pred hladno vodo, strah pred tem, da se bom prehladil, strah pred tem, da se mi bo kaj zgodilo. Pa vendar, po drugi strani se ne bi udeležil množičnih prireditev, kjer je sicer poskrbljeno za reševalce – vendar je zaradi množice ljudi veliko več adrenalina, predvsem pa je v ljudeh zaradi družbe več poguma. Posledično se marsikdo, ki sicer ni prepričan v to, da bi skočil, odloči, da bo skočil. In je presenečen.

Organizatorji sicer poskrbijo za reševalce, vendar to še ne pomeni, da pridejo tja ljudje, ki so dejansko pripravljeni skočiti v morje, ki ima sicer 10 stopinj. Mogoče bi bilo potrebno malce več razmisleka o tem, če je res vsak primeren za to? Predvsem pa, ko nekaj postane “folklora”, je še sploh zanimivo? No, meni je, ampak kot sem že prej omenil – stran od množice.

Zakaj sem se sam odločil da bom skakal v hladne vode? Nimam pojma. Mogoče zato, ker mi je pogosto dolgčas in sem iskal nek nov izziv. Ker mi je všeč odkrivanje skrajnosti svojega telesa in je bilo skakanje v hladne vode odličen poligon, kjer sem združil zabavo in odkrivanje samega sebe. Po drugi strani pa sem ugotovil, da je človeško telo precej bolj zanimivo, kot bi kdajkoli pomislil. Zanimivo je, da se je od prvega skoka v morje v Sloveniji pojavil cel kup ljudi, ki počnejo podobno in si dajo duška.